Een selectie van de origineelste jonge schrijvers uit Nederland en vlaanderen

Elke periode in de geschiedenis krijgt de literatuur die ze verdient. Dat betekent in deze tijd een oververtegenwoordiging van proza dat appelleert aan een vergrijzende bevolking. Er is een stroom aan verstilde boeken die op een uitgekauwde manier platgetreden thema’s behandelen _ behaagzuchtige romans die inderdaad de dood van het genre lijken in te luiden.
Maar het kan ook anders. Literatuur kan met zichzelf in dialoog treden en de tijd waaruit zij voortkomt beïnvloeden. Voor Agents-provocateurs: 20 onder 35 gingen samenstellers Hassan Bahara en Thomas Blondeau op zoek naar Nederlandse en Vlaamse schrijvers onder de 35 jaar in wier werk deze ambities zijn terug te vinden. Ze zochten schrijvers die authenticiteit met vernieuwing vermengen, die romans of essaybundels schrijven waarin geen knieval wordt gemaakt, maar die zich ook niet afwenden van het publiek: agents-provocateurs in dienst van de literatuur. In deze bundel zijn de schrijvers te vinden door wie de literatuur de eenentwintigste eeuw zeker zal overleven.

Hassan Bahara (Teroua n’Aït Izou, 1978) is journalist, columnist en schrijver. Hij schreef de romans Een verhaal uit de stad Damsko (genomineerd voor de selexyz debuutprijs 2007) en, samen met Asis Aynan onder het pseudoniem Driss Tafersiti, Ik, Driss.
Thomas Blondeau (Poperinge, 1978) is schrijver, journalist en dichter. Hij schreef de romans eX en Donderhart. Bij Prometheus verscheen ook Hard en teder, een bloemlezing met erotische verhalen van hedendaagse Nederlandstalige auteurs.