Synopsis

Als je jong bent duren zomers eindeloos lang. Te lang zelfs, voor Bart, want zijn beste vriend is nog niet terug van vakantie, hij is te oud voor Lego en te jong om zich op strandfeesten te bezatten. Maar wanneer hij kennismaakt met de 47-jarige Amerikaan Ron, die samen met zijn vriendin Kimmy en een pratende papegaai op een enorm jacht woont, lijkt de zomer te kort. Ron is een geboren entertainer en alles wat ouders verbieden mag op zijn jacht. Bart doet zijn uiterste best indruk op Ron te maken en wil niets liever dan zijn favoriete maatje zijn. Maar wanneer Bart naar Amerika moet verhuizen, breekt voor hem een moeilijke tijd aan, waarin eens te meer duidelijk wordt hoezeer hij gesteld is op zijn boezemvriend. Eenmaal terug in Nederland wordt de vriendschap tussen Ron en Bart intenser, om uiteindelijk een tragische wending te nemen. De favoriet beschrijft een ongewone vriendschap, die even tumultueus begint als eindigt en die Bart voorgoed zal veranderen.

 

Recensies

‘Wesseling laat veel vragen onbeantwoord, en dat zorgt ervoor dat het boek je niet snel loslaat, ook niet nadat de laatste pagina gelezen is.’ de Volkskrant

 

‘Schrijver Bernard Wesseling is pas 26, maar schreef een eerste roman waar je u tegen zegt.’ Havana

‘Een spannend en discreet geschreven debuut, met fonkelende zinnen en een immer actuele thematiek, voor een groot publiek.’ De Boekensalon